Perbandingan Satelit GEO (CONNECTme) dan Satelit LEO (Starlink) serta peranannya dalam pembangunan teknologi internet di Malaysia

Satelit adalah salah satu teknologi yang telah mengubah cara kita berkomunikasi dan mengakses Internet di seluruh dunia. Terdapat dua jenis utama satelit yang digunakan dalam perkhidmatan Internet: Satelit Geostationary Orbit (GEO) dan Satelit Low Earth Orbit (LEO). Kedua-dua jenis satelit ini mempunyai ciri-ciri dan kegunaan yang berbeza.

satelit connectmenow
credit : https://www.connectmenow.my/

Satelit GEO, seperti satelit MEASAT yang digunakan dalam perkhidmatan CONNECTme di Malaysia, berada pada ketinggian sekitar 36,000 kilometer dari permukaan bumi. Satelit ini mempunyai kedudukan statik, yang bermaksud mereka kekal di tempat yang sama sepanjang masa. Ini membolehkan satu satelit GEO memberikan liputan kepada kawasan yang sangat besar, seperti ribuan kilometer persegi. Walaupun cakera penerima satelit GEO perlu statik, ia boleh memberikan perkhidmatan Internet yang kualiti. Walau bagaimanapun, kerana jarak signal data yang perlu dilalui adalah tinggi, latency (masa tindak balas) adalah lebih tinggi.

Di sisi lain, satelit LEO berada pada ketinggian lebih kurang 550 kilometer dari permukaan bumi. Mereka bergerak pada orbit dan memerlukan beribu-ribu satelit untuk memberikan liputan yang berterusan. Walaupun jarak signal data yang perlu dilalui lebih pendek, ini mengakibatkan latency yang lebih rendah. Satelit LEO seperti yang digunakan dalam perkhidmatan Starlink oleh SpaceX adalah contoh terkenal. Perkhidmatan Starlink boleh memberikan Internet kepada seluruh dunia kerana mereka telah melancarkan beribu-ribu satelit ke orbit. Walau bagaimanapun, kos operasi untuk melancarkan dan menguruskan banyak satelit LEO adalah tinggi.

Malaysia mempunyai satelit MEASAT jenis GEO yang digunakan dalam perkhidmatan CONNECTme. Justeru, perkhidmatan ini bergantung kepada cakera penerima yang sesuai untuk menghadapi jarak yang jauh dengan satelit GEO. Satelit MEASAT mempunyai jangkauan yang luas tetapi dengan kos operasi yang tinggi.

starlink roam
Credit: SpaceX

Starlink, yang menggunakan satelit LEO, adalah alternatif kepada CONNECTme. Starlink boleh memberikan perkhidmatan Internet di kawasan yang tidak terjangkau oleh infrastruktur rangkaian tetap. Ini adalah satu-satunya alternatif terbaik untuk mengatasi masalah sambungan Internet di kawasan yang mencabar.

Perkembangan teknologi Internet di Malaysia telah melihat peningkatan yang besar dengan kemasukan teknologi 5G dan perkhidmatan satelit seperti Starlink. Kini rakyat Malaysia mempunyai pelbagai pilihan untuk mendapatkan sambungan Internet yang cekap dan pantas, walaupun masih banyak yang perlu diperbaiki. Ini adalah permulaan yang baik dalam usaha untuk menyediakan akses Internet yang lebih meluas dan berkualiti kepada semua lapisan masyarakat di seluruh negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.starlinkmalaysia.officialsite.my is an unofficial resource for SpaceX Starlink satellite internet users. We are not affiliated with Starlink or SpaceX in any way.

X
Klik untuk wasap